Invata ca sa reusesti in viata!

miercuri, 7 aprilie 2021

MIGRATIA DIN LEVANT VIA CAUCAZ

 Am amintit harta Getiei si am promis ca revin sa lamuresc migratia din Anatolia. Vedeti harta prezentata in imagine, completata de mine cu sageti verzi:

Chiar pe harta prezentata de autorul adept al migratiei prin saritura din insula in insula vedem ca densitatea descoperirilor arheologice este mult la Nord, cea mai densa in Romania de azi si pe Dunare in amonte, iar sagetile indica si Cucuteni ca provenind din Anatolia. Daca migratia a avut loc inainte de cresterea nivelului apelor in Mediterana, actualele insule fiind legate prin uscat, e posibil sa fi fost efectuata deplasarea dar pe pamant. Sagetile intrerupte arata o migratie direcata, pe pamant, din Levant in Europa sudica. Nu sant descoperiri arheologice sa sustina migratia direct din Levant, nici alte dovezi.  Despre potop, umplerea Marii Negre, avem date incerte intre 7500-5000 ani, sau 5500-3000 BC, nivelul Marii Mediterane crescuse mult odata cu nivelul oceanului planetar astfel ca insulele erau mult mai putine si daca astazi sant asa de putin locuite va imaginati ca atunci, la o populatie foarte mica, nu puteau, cu resurse putine, retine populatie o suta de ani dupa inundatie. Sageata autorului, ca sa-si sustina teoria, trece prin Tesalia din Grecia spre care s-au indreptat migratorii, venind de fapt din nord, cum am indicat. Cei care au urmarit postarile mele despre disputa migratiei Teoria Stepelor si Teoria Anatoliei isi amintesc despre renuntari la ultima. La noi cultura Parta Timis urmata de cultura Vinca-Turdas, Tartaria, au o specificitate si sant putin anterioare culturilor Cucuteni, ceea ce ma face sa cred ca acesti levantinii au venit si prin Bosfor si Dardanele pe uscat inainte de potop din sudul Caucazului ca si cei de la nordul Marii Negre, cum se spune, pe scurtatura. Sa zicem poposind la Hamangia - Durankulak care erau fermieri in mai mica masura din Anatolia-Levant. Apreciez autorul cum arata in imagine distanta dintre cultura getica si cea egipteana reprezentata de dinastii.
Eu nu cred ca cultura sau mai bine zis civilizatia Cucuteni a fost decisiv influentata de Vinca-Turdas fiind deosebiri privind ritualurile de inmormantare, organizare sociala. Cucutenii au fost caucazienii-levantini care au venit prin nordul Marii Negre. Deosebirile amintite nu au anihilat deprinderile si ocupatiile acestor geti fiind inruditi prin originea comuna din Levant-Caucaz. Sa nu uitam ca aici vorbim de cateva zeci de mii de locuitori, pana in sute de mii. Pe cest lucru ma bazez cand sustin ca matriarhatul getilor din aceste culturi a fost inlocuit cu patriarhatul culturilor din stepa rusa:



















Aici putem identifica principalele culturi cunoscute pe baza descoperirilor arheologice ale ceramicii vaselor tip oale, putine sant localitatile indicate, culoarea reprezentand tipul ceramicii. Aceste culturi din cursul inferior al Dunarii au format Getia. Masagetii din nordul Marii Caspice fiind mai mult pastori, crescatori de vite, culegatori de hrana pentru ei si pentru animalele domesticite, partial sedentari nu au last urme ceramice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu