Invata ca sa reusesti in viata!

marți, 9 februarie 2021

STABILIREA LOCALA LA INCEPUTUL HOLOCENIULUI

La sfarsitul descrierii migratiei africane (acum 12mii-10mii ani BC) am aratat padurile din sudul muntilor  Caucaz unde au stationat pentru un timp si de unde au plecat spre stepele rusesti. 
Din analiza ADN, despre care daca vrem aflam mai multe, a unui colectiv de la spitalul Coltea reies doua cai prin care s-a migrat pe teritoriul tarii noastre, prin nordul Marii Negre. Pe la nord prin 2 cai, la sud una, cealalta mergand pe teritoriul Bulgariei Aceasta migratie a avut loc la inceputul neoliticului, nu exclude populatia existenta, venita deja prin Bosfor si Dardanele care avea ocupatii de fermier si temple. Am aratat anticipat aceasta migratie prin nord, pentru ca a avut loc mereu dinspre est, culmea ironiei si azi, sciti, celti , goti, ostrogoti, vizigoti cu aceeasi origine recunoscuti ulterior geti, avem si harta:

Conditiile geo-climatice cele mai bune opresc migatorii. Stepa, Campia Dunarii, langa munti, retea hidrografica (ce mai densa si azi in Europa), sare , cupru, fier ulterior etc. 
Teoria lingvistica indo-europeana, asa draga multora, spune insa ca din nordul Marii Negre si a Marii Caspice limba s-a extins si in nord, si in sud pana in India si in Europa. 

Aceasta teorie nu este sustinuta de descoperiri arheologice fiind o ipoteza pe baze pur lingvistice. Avem un exod de populatie, acum invers in sud, de unde venisera. Clima si conditiile de trai spre nord sant mai grele datorate frigului iar in sud e dificil de trait datorita caldurii excesive si semidesertului care apare. Astfel e sigur ca migratia s-a datorat "potopului" adica umplerea Marii Negre din Mediterana alungand toata populatia din jurul Marii Negre. Se pare ca aceasta umplere nu a durat mai multa de 30-100 de ani. In sud s-a format Sumerul, pe Tigru si Eufrat, Mesopotamia pana in deltele celor doua fluvii si civilizatia Indusului, adica exact de unde cotisera la stanga spre Nord africanii.
Statistic, aici avem o localizare mai corecta a teritoriului indo_european:
Mai la stanga, mai la dreapta, in toate ipotezele Romania ramane in centru:
Chiar Marija Gimbutas revenind la Kurgan hypothesis, Teoria stepei, cu The Civilization of the Goddess recunoaste originea civilizatiei europene pe actualul teritoriu al Romaniei cu o lucrare poate prea literara dar cu un impact enorm, succes extraordinar, bazata pe descoperirile arheologice, Tartaria un exemplu, in care descrie societatea egalitarista si matriarhala traind intr-o pace si armonie deosebita. Aceasta organizare sociala relevata de descoperirea cu preotesele de la Tartaria ar fi fost distrusa chiar de migratorii veniti pe cai din stepa pontica, chiar din nordul Marii Negre unde localizase ipoteza Kurgan. Glumind, norocul getilor de tot felul, apare J.P. Mallory's Gradual Assimilation Theory care arata ca a fost vorba de una si aceeasi populatie intr-o evolutie istorica de la matriarhat la patriarhat. In stepa rusa s-a domesticit cu prioritate calul iar in campia romana, a Dunarii, cu prioritate vaca, folosindu-se boi la arat. De acelasi neam getii, tiragetii, masagetii au inceput sa se deosebeasca prin gradul de ocupare cu agricultura. 
Colin Renfrew, apare in fotografia de mai sus, este autorul Teoriei Anatolia care sustinea ca primordial pentru civilizatia europeana a fost acest tinut din Turcia. In discursul din fotografie recunoaste Teoria stepei si da dreptate lui Gimbutas si Mallory dintre care asa cum am aratat Gimbutas a renuntat. Aceste ipoteze oscilante se datoreaza punerii accentului pe teoria lingvistica si nu pe mediul natural de dezvoltare. Eu sustin ca atat ca ADN cat si arheologic are si el dreptate datorita mai ales descoperirilor din Banat la Parta si Turdas. In Campia Banatului la Parta avem prima asezare de tip urban din lume, prima populatie sedentara si avand ca ocupatie principala agricultura. Ori populatia care a venit din Africa si s-a oprit prin Levant a trecut prin Anatolia. Stabilirea pe malul Marii Negre, atunci un mare lac de apa dulce, si ocolirea prin nord a durat cu ceva mai mult de cateva sute de ani, a se vedea comparativ datarile de la Cucuteni si Parta. Pana la urma nu are asa mare importanta daca au venit tot de la nordul Marii Negre si au trecut Carpatii prin trecatori. Sa aratam ca Dunarea avea  atunci cam 10-20 km latime, actuala vale, pentru ca prelua si din topirea ghetarilor. Cultura Vinca e asemanatoare cu Turdas, pozitionarea fiind in Serbia pe malul drept al Dunarii, venind din Anatolia nu traversa fluviul. Se confectionau plute sau chiar vase, barci din stuf. Foarte multe amanunte pe acest site. Imi face mare placere sa arat ca studiul civilizatiei dunarene al lui Harald Haarmann m-a convins deplin de Teoria Getica. DESI MIGRATII VOR MAI AVEA LOC IN SPATIUL DINTRE DUNAREA MIJLOCIE SI VOLGA INCEPE SEDENTARIZAREA POPULATIEI. Agricultorii in Campia Dunarii si Campia Ucrainiana, crescatorii de vite, dar partial si agricultori pentru furaje, in stepa rusa pana la Volga si dincolo. Sedentarismul crescatorilor de vite este partial iarna cu furajele depozitate si cu deplasari pentru pasuni in care mari, tip vagon. Intre agricultori si crescatori au loc schimburi intense cu produsele specifice. Agricultorii produc ceramica si intra ulterior prin utilizarea cuprului in metalurgia metalelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu