Invata ca sa reusesti in viata!

joi, 4 februarie 2021

MIGRATIA IN TIMPUL ULTIMEI EPOCI GLACIARE SI ULTIMUL EI MAXIM

Urmariti o prezentare sucinta a geografiei in schimbare. Padurile au existat pe traseul migrarii pana aici in sudul Muntilor Caucaz asigurand subzistenta pana spre inceputul Holoceniului in perioada dispersarii in sud-vestul Asiei,  unde gasiti harta.


Aceasta migratie din paleoliticul superior, numit și epoca de piatră târzie este a treia și ultima subdiviziune a paleoliticului sau a epocii de piatră veche. În linii mari, datează între 50.000 și 12.000 de ani în urmă (începutul Holocenului), conform unor teorii care coincid cu apariția modernității comportamentale la primii oameni moderni, până la apariția Revoluției neolitice și a agriculturii.  Aurignacianul este o tradiție arheologică a paleoliticului superior asociată cu primii oameni moderni europeni (EEMH), cu o durată de acum 43.000 până la 26.000 de ani. Paleoliticul superior s-a dezvoltat în Europa la ceva timp după Levant, unde perioada emirană și perioada ahmariană formează primele perioade ale paleoliticului superior, corespunzătoare primelor etape ale expansiunii Homo sapiens din Africa. Apoi au migrat în Europa și au creat prima cultură europeană a oamenilor moderni. Atat in Europa cat si in Levant nu s-a dezvoltat deplin ocupatia de fermier, agricultura, cat timp au fost paduri. Hrana era abundenta la inceput si nu se simtea nevoia depozitarii si conservarii
Aurignacianul levantin face parte din trecerea tehnologică de la paleoliticul mediu la paleoliticul superior, dar sosirea oamenilor moderni Homo sapiens în Levant este încă precedată de aurignacianul levantin cu zeci de mii de ani.
Harta fizica corespunzatoare din ultima parte a Paleoliticului superior pentru Levant si Anatolia.:
Dezvoltarea Levantului cu puternice descoperiri arheologice sustin ipoteza ADN pana in anii ~ 12000 BC: vezi cultura Kebaran. Padurile au retinut migratorii 2000-3000 de ani in actualele deserturi din Asia mica dar pe masura ce gheturile se topesc si dispar treptat forteaza oamenii sa practice agricultura si domesticirea animalelor si ulterior migratia spre Caucaz, printre Marea Neagra un mare lac de apa dulce si pe langa Marea Caspica in stepele sudice ale Rusiei, respectiv Ucrainei, sau direct din Anatolia, de unde peste Bosfor-Dardanele direct in Peninsula Balcanica. Sa mentionam ca nu exista legatura dintre Marea Neagra si Mediterana, aria Marii Negre fiind restransa s-a migrat pe vechile tarmuri, acum sub ape sub forma unor dune, pana la teritoriul actual al Romaniei formand pe parcurs civilizatii scufundate. Atat prin nord cat si prin sud.
Am prezentat traseul african pana in caucazul sudic pentru ca prin ADN spitalul Coltea avem asemanari cu aceasta zona. Trecerea Marii Rosii prin sud posibil sa se facut prin sudul acesteea nivelul oceanului planetar fiind ma scazut, la fel prin Bosfor atunci Marea Neagra fiind izolata si sub nivelul oceanelor. Dilema Teoriilor Stepei si Anatoliei nu e marita prin studiul ADN al Universitatii din Leipzig , Georgeta Cardos de partea romana care sustine ca ADN-ul din Anatolia prezinta zone comune si cu cel al descoperirilor arheologice de acum 5000 de ani din Romania, din contra aduce argumentul ca Teoria Anatoliei si Teoria Stepei nu se exclud ci se completeaza, pe teritoriul actual al Romaniei

 Aceasta dilema excluderii poate fi depasita  si daca admitem ca in Anatolia  s-a migrat  din actuala Romanie, inapoi sau s-a produs o migrare partiala continuindu-se dezvoltarea Levantului. In Anatolia si Romania s-au facut descoperiri arheologice similare cu cele descoperite in Romania si nordul Marii Negre. Amanunte in continuare.

VA URMA!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu